چکیده طرح: 
اين آزمایش با هدف امكان سازگاري ماهيان قزل‌آلاي بالغ در آب لب شور تا طي شدن مراحل تكامل جنسي و استحصال تخمك و اسپرم و در نهایت تكثير آنها و بررسي رشد و بازماندگي بچه ماهيان حاصله تا مرحله انگشت قد انجام شد. مولدین در آب لب شور زیرزمینی (منطقه بافق) و آب شیرین (منطقه یاسوج) نگهداری شدند. لقاح و انكوباسيون در آب شيرين انجام شد و بچه ماهيان حاصل از هر دو گروه مولدین در تیمارهای مختلف شوری (1، 4، 7و 10 گرم در لیتر) تا رسيدن به مرحله انگشت‌قدي پرورش يافتند.
نگهداري مولدين در منطقه بافق تفاوت قابل توجه و معني‌داري بر شاخص‌هاي رشد (وزن، طول و شاخص وضعيت) نداشت در حالی که کیفیت گنادها بطور معنی‌داری بهبود یافت. شاخص‌هاي رشد (WG، SGR و BWI) بچه ماهیان حاصل از مولدین نگهداری شده در آب لب شور (S) و آب شیرین (F) با افزایش سطح شوری به دلايل مختلفي كاهش یافتند از جمله: ژنتيك ماهيان، مرحله تكاملي بچه ماهیان در آغاز پرورش در آب لب شور، میزان اکسیژن کمتر در سطوح بالاتر شوری، سختی و کلسیم بالا و پتاسیم پایین در آب لب شور.
مقايسه نتايج حاصل از شاخص‌هاي رشدي و بقا در هر سطح شوري بين دو گروه بچه ماهيان حاكي از عدم وجود اختلاف معني‌دار در سطوح مختلف شوري است، اما ميزان BWI و SGR در هر سطح شوري در گروه S بیشتر از F بود.
 
تعريف مسئله و اهميت موضوع :
استفاده از آبهای شور داخلی جهت پرورش گونه‌های دریایی بطور گسترده در كشورهاي مختلف دنيا مد نظر است. منابع وسيعي از آبهاي سطحي با شوري 10-20 گرم در ليتر در بسياري از مناطق كويري ايران وجود دارد كه پتانسيل مناسبي براي پرورش آبزيان ايجاد كرده است. در اين بررسي اثر آب لب شور بر بازده تولیدمثلی مولدین و نتايج آنها بررسی شده تا جهت تامين بچه ماهي به موقع و مناسب،کاهش هزينه‌هاي توليد تخم و بچه ماهی گامی برداشته شود.
در این تحقیق مولدین به مدت 6 ماه در آب لب شور (9 تا 13 گرم در لیتر) نگهداری شدند. سپس تخمک و اسپرم از آنها استحصال گردید و کیفیت عناصر تناسلي مورد سنجش قرار گرفت. مراحل انکوباسیون و پرورش لارو تا وزن 200 تا300 میلی‌گرم در آب شیرین انجام شد و با انتقال بچه ماهیان 200 ميلي‌گرمي حاصل از مولدين نگهداري شده در آب شيرين از مركز تحقيقات ژنتيك و اصلاح نژاد ماهيان سردابي شهيد مطهري ياسوج، همگي در تيمارهاي مختلف شوری (1، 4، 7 و 10 گرم در لیتر) قرار گرفتند و طي يك دوره پرورش 40 روزه شاخصهاي رشد بين دو گروه بچه ماهيان مقايسه گرديد.
 
دستورالعمل بكارگيري يافته در عرصه:
پرورش دهندگان می توانند بجای خرید ماهی انگشت قد قزل آلا به قیمت گران در ابتدای فصل پرورش (ابتدای پاییز)، با استفاده از یک آبسردکن ساده (پاشش آب به صورت قطره ای در یک محفظه عمودی و دمیدن هوای بیرون به داخل محفظه به کمک یک فن) آب را در طول تابستان سرد کرده و لارو ماهیان قزل آلا را در اندازه 2/0 گرمی خریداری و با استفاده از منابع آب لب شور در اختیار خود پرورش دهند تا سود اقتصادی بیشتری ایجاد گردد و از سلامت بچه ماهیان نیز اطمینان خاطر داشته باشند.
 
نتايج و مزاياي حاصل از به‌کارگیری يافته در عرصه :
سود اقتصادی بیشتر برای پرورش دهنده ماهی قزل آلا در مناطق کویر مرکزی با کمک آب لب شور زیرزمینی